top of page
can III 2010.jpg

Min båd CAN III, en nordisk krydser fra 1931.

Jeg har ejet båden siden 1988 og har dermed alene med denne båd gennemført mange omfat-tende reparationer - og selvfølgelig også opbygget mange erfaringer om vedligehold.

Se mere om CAN III her

UTÆT FRIBORD

Den traditionelt byggede og kravelbyggede båd har ofte et problem, når den når en vis alder.

Vandet står ind gennem nådderne i fribordet, når båden lægger øret til. Nogle senere konstruktioner, der fra værftet har været limet i bordet, kan ofte få det samme problem, fordi limen har sluppet. 

Der er flere løsninger på dette.

Gennem en del år har man løst problemet ved at fræse nådderne op og lime lister ind med epoxy, og det har virket godt.

På en hvidlakeret båd ser det fantastisk ud, men på en blanklakeret båd kan det virkelig skade udseendet. 

Jeg har ligefrem mødt både, der på lidt afstand nærmest ligner slikkepinde, fordi det er så svært at ramme samme nuance i mahognyen - eller fordi træet bleges forskelligt med årene. 

Der er bestemt alternativer. 

Nogle har skåret nådderne op med en ganske smal rundsavklinge eller en ganske smal skæreskive på en vinkelsliber - eller brugt en fine-cutter. 

Men ofte gaber nådderne kun nogle få brøkdele af en millimeter, når båden bliver presset, og så er det jo lidt voldsomt at skære alle nådder op til mindst 1 mm og så fylde fortykket epoxy i. 

Jeg har selv udviklet en helt usynlig metode, som jeg beskriver herunder.

Limning af bordene indefra

Reparation af bordene

Fribordet kan have sprællet så meget, at nogle bord ligefrem stritter ud og gaber væk fra bordet oven- eller nedenfor. Prøv så evt at presse bulede bord ind igen med lange lægter, der støder fra en kile slået ned i jorden et stykke ude – bordene kan ligefrem være ”faldet i leje” med den bulede facon.

Nu er det så at man må forsøge at få limet bordene sammen, så de holder op med at "sprælle". Det kan som ovenfor nævnt gøres som mange gør: altså fræser nådderne op og limer lister i – og det kan også være nødvendigt, hvis bordene gaber frygteligt, også efter oppresningen med lægter fra jorden.

Det er svært - for ikke at sige umuligt - at fræse nådden op uden at sømme land på fribordet til at styre fræseren med. Så kan man få lov til at hærge båden yderligere,  og det gør ikke så meget på en malet båd.

 

Men hvis båden er lakeret i fribordet, er det synd at lime lister i, hvis det ikke er nødvendigt pga. store gab. Ofte kommer båden til at ligne en slikkepind - men læs mere om et alternativ her:

Limning indefra - en 4-punkts-metode

 

  1. Jeg skærer indefra med en feincutter, som jo har en ganske smal klinge under 1 mm. – indtil ca. 4 mm fra ydersiden.
     

  2. Derpå renser jeg lidt ud derinde med feincutteren og støvsuger grundigt.
     

  3. Nu fylder jeg først tynd epoxy ind i nådden med en injektions-sprøjte med den største nål fra apoteket (den lyserøde)
     

  4. Derefter spartler jeg med en bredspartel fortykket epoxy ind i revnerne bagefter for at holde den tynde epoxy inde i nådden.
     

Tag ikke fat i flere og længere nådder, end at du kan nå at fylde dem og efterspartle dem inden epoxyen hærder op.

Jeg arbejder i et felt mellem 2 svøb ad gangen, og tager så mange nådder i dette felt, som jeg kan overkomme at fylde, inden epoxyen begynder at hærde.

n%C3%A5dder%20sk%C3%A5ret%20op%20indefra_edited.jpg
Limning udefra

Jeg har været med til at bruge en vinkelsliber med de ganske tynde skæreskiver, man kan få i dag – under 1 mm tykke – og så med sikker hånd skåret nådderne op udefra – skiven styrer sig selv, så snart man kommer i gang, i modsætning til en fræser, der kræver at man sømmer land på det smukke fribord for ikke at skære ud til siderne.

Det er bestemt også godt at bruge en feincutter, den er utroligt nem at styre i nådderne.

Når den først er kommet ind, så styrer den sig selv.

malertape inden limningen – det sparer så meget arbejde i den sidste ende.

Den ganske smalle revne støvsuges straks med et smalt mundstykke.

Nu kan den fyldes med tynd epoxy med injektionssprøjte og spartles derefter med epoxy fortykket med træpulver, som kan fås hos West.

Man skal som oftest mørkne den lidt med noget spritbejdse for at få den til at ligne det omgivende mahogny bedst.

De ganske smalle limninger bliver næsten usynlige i modsætning til, når man fræser ud og limer lister i. Det er så svært at ramme farven - båden kan komme til at ligne en slikkepind.
 

Udfør reparationen uden at fjerne lakken på bordene – så er det meget nemmere at fjerne overskydende epoxy og at slibe det ned.

Det går så hårdt ud over træet, hvis limen sidder på det bare træ – det bløde træ vil meget hellere slibes væk end den hårde epoxy.

Og mask (dæk) gerne af langs nådderne med malertape inden limningen – det sparer så meget arbejde i den sidste ende.

Bemærkning:

En ven af mig har en knarr – den er jo limet ”fra fabrikken”, og her er bordene lavet med buede anlæg.

Her har jeg ikke prøvet at reparere , så jeg tør ikke gøre mig helt klog på en løsning.

Måske kan man skære lidt opad i nådden, og derefter, fra samme indgang gå mere opad og lidt rundt derinde - altså ligesom rense ud derinde og derved lave et rum, hvor man kan fylde epoxyen ind i.

Det er ikke prøvet, men prøv dog!

Jeg ville nu nok kun gøre sådan, når jeg fræsede op indefra. Det er jo bare at starte et sted, så kan man jo bare opgive, hvis det viser sig at være for besværligt eller vanskeligt.

buede_nådder.jpg
buede_nådder_rep.jpg
Limning af bord til svøb og spanter – indefra

 

Under processen med at lime nådderne indefra er det uhyre effektivt for bådens senere ”sammenhold”, hvis man limer bordene sammen med spanter og svøb.

Ofte er naglerne blevet løse, så bordene ligefrem står og klaprer mod svøbene, når man sejler i krapsø.

De gamle nagler er blevet belastet meget gennem årene – både ved sejlads og ved bordenes svulmen og svinden med den skiftende fugtighed.

Rens af langs svøbene, både på svøbet og bordene, feks 15 mm ud.

Der pensles med tynd epoxy og lægges derefter en såkaldt hulkehl på med fortykket epoxy.

Brug fingeren til at glatte med – eller en rundslebet malerpind.

Svøb-hulkehl.jpg

For at slippe for besværet med at rense bagefter, kan du lægge malertape langs med – det er bare svært, hvis epoxyen i nådderne ikke er hærdet endnu.

Det er helt sikkert godt at lime svøb og spanter sammen med bordene på samme måde, også selvom man har renset og limet udefra.

De gamle nagler er blevet belastet meget gennem årene – både ved sejlads og ved bordenes svulmen og svinden med den skiftende fugtighed.

Tilbage til vedligehold

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

v

bottom of page