top of page
can III 2010.jpg

Min båd CAN III, en nordisk krydser fra 1931.

Jeg har ejet båden siden 1988 og har dermed alene med denne båd gennemført mange omfattende reparationer - og selvfølgelig også opbygget mange erfaringer om vedligehold.

Se mere om CAN III her

Fastgørelse af løse bord til spanter og svøb

En ældre, spinkelt bygget kravelbygget kutter har fået mange slag gennem årene. 

De hule drøn, som forskibet kan give, når stævnen rammer søen under krængning, sætter sine spor med tiden. 

 

Også de mange år med svingende fugtighed kan ved bordenes svulmen og svinden medføre, at de gamle nagler er blevet løse. 

Ofte er naglerne blevet så løse, at bordene ligefrem står og klaprer mod svøbene og spanterne, når man sejler i krapsø.

Det er en nærmest umulig opgave at hive samtlige propper ud af hele klædningen og stramme nagler og skruer op i svøb og spanter - men der findes heldigvis en anden løsning, som har vist sig særdeles effektiv for bådens ”sammenhold”. 

 

Hvis man har limet bordene, er det en rigtig god ide også at lime til svøb og spanter, da klædningen ellers står og vrider sig i søgang-en - den har ikke jo fat i bådens "ribben"

Limning af bordene til spanter og svøb

Rens af langs svøbene, både på svøbet og bordene, feks 15 mm ud. Der pensles med tynd epoxy og lægges derefter en såkaldt hulkehl på med fortykket epoxy.

Brug fingeren til at glatte med – eller en rundslebet malerpind.

Svøb-hulkehl.jpg

For at slippe for besværet med at rense bagefter, kan du lægge malertape langs med – det er bare svært, hvis epoxyen i nådderne ikke er hærdet endnu.

Det er helt sikkert godt at lime svøb og spanter sammen med bordene på samme måde, uansetom man har limet indefra eller om man har renset eller fræset ud mellem bordene og limet udefra - med eller uden lister.

De gamle nagler er som nævnt blevet belastet meget gennem årene – både ved sejlads og ved bordenes svulmen og svinden med den skiftende fugtighed.

Ved at lime fast til svøb og spanter undgår man, at klædningen vrider sig, fordi den ikke har tilstrækkeligt fat i de afstivende "ribben" - og derved at bordene flækker op igen på udsatte steder. 

Tilbage til vedligehold

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

v

bottom of page