top of page
can III 2010.jpg

Min båd CAN III er en nordisk krydser fra 1931. 

Jeg har haft træbåde siden1971 og har ejet denne båd siden 1988. 

Se mere om CAN III her

OXALSYRE OG BRINTOVERILTE MOD MISFARVET TRÆ

Sorte pletter og mørkfarvet træ er irriterende at  have på en lakeret træoverflade.

Det kan der gøres noget ved, men det kræver naturligvis, at du fjerner lakken over stedet.

Sortfarvningen skyldes en forbindelse mellem træets garvesyre og jern. Det kan komme fra jernnagler, jernspanter, røstjern, spir (jernsøm) og andet metal, der sidder inde i træet eller på træet. 

Alle træsorter kan blive udsat for det, men eg og teak er de mest hidsige. Mahogny kan også være slem, mens lærk og fyr ikke er så tilbøjelige til at blive sortfarvede.

 

De sorte pletter er hovedsagelig et æstetisk problem, men de kan pege på at der står fugt omkring jerngenstanden, der er i eller på træet.

Sortfarvningen kan fjernes med et oxidationsmiddel - her kan nævnes oxalsyre og brintoverilte.

OBS: Brug ikke klorin:
Der er delte meninger om, hvilket middel, der er bedst at bruge, men blandt bådfolket er der enighed om at klorin ikke skal bruges - det er stærkt basisk og angriber træet - opløser det nærmest, så det bliver porøst og flunset i overfladen. 
Og det efterlader ludsalt dybt i træet - s
altet angriber og ødelægger olie og lak.

Herunder kan du se mere om brugen af de to egnede midler, oxalsyre og brintoverilte.  

Brintoverilte - også kaldt hydrogenperoxid
Den store fordel ved brintoverilte er, at den ikke efterlader nogle stoffer i træet efter blegningen. Den bliver bare til vand, når den har været i aktion.

Stoffets formel er H2O2 - og hvis man husker formlen for vand: H2O - kan det beskrives som vandmolekyler med for meget ilt (O) i.

Brintoverilten er en ustabil vædske - den vil så gerne af med den overskydende ilt - og når den møder det sorte jernsalt i træet, afgiver den straks sin ekstra ilt til den - den oxiderer det - altså bleger det, ligesom klor ville gøre. Se mere om stoffet nederst - i noterne

Når brintoverilten møder organisk materiale - gerne levende - så afleverer den ilten og bleger det. Fotomodellerne gør deres tænder hvide med det - skuespillerne blegede hår med det i gamle dage - og altsammen er iltens skyld. Brintoverilten er et oxidationsmiddel.

Det er derfor man også bruger brintoverilten til at slå infektioner i munden eller halsen ned med, ved at man gurgler i det - bakterier og virus bliver dræbt af ren ilt. 

Når den har afgivet sin ilt, bliver den bare til vand, som kan fordampe - den afleverer i modsætning til oxalsyre og klorin ikke nogle salte eller farlige forbindelser til træet eller til miljøet. 

Mindst 10 % opløsning

Det nytter ikke noget at bruge den svage opløsning, 3%, som man kan købe på apoteket til at gurgle mund i. 

Man skal mindst op på de 10%, som man kan købe feks. i Matas, og den skal bruges ufortyndet på pletten.

Det bedst egnede er 35% brintoverilte, som man kan købe sig til på nettet - men det kræver polititilladelse, fordi det kan bruges til fremstilling af sprængstof! Det forhandles under handelsnavnene Hydrogenperoxid og Perhydrol - i koncentrationer op til 35%.

 

FARE: Pas på brintoverilten, den er super-aggressiv! 

Jeg har som ansat i den kemiske industri set en mand blive fuldstændigt blindet på få sekunder ved at få ufortyndet (35%) brintoverilte i øjnene. Selvom man får synet tilbage efter nogen tid, bliver det aldrig helt godt igen.

Se mere om håndtering af brintoverilte nederst - i noterne

Vigtigt: Brug sikkerhedsbriller og gummihandsker

Hvordan man gør med sorte pletter:
 

  • sæt et stykke vat vædet med brintoverilte på den sorte plet - dækket med et stykke plastik - fastholdt af malertape og lader det sidde til dagen efter.
     

  • Man kan evt. gentage processen flere gange, indtil det er tilfredsstillende - eller til man ikke gider mere. 
     

  • Lad ikke det våde vat dække mere end den sorte plet - træet omkring den sorte plet bliver bleget, så det stikker af i forhold til det øvrige træ (se dog lige herunder) 
     

  • Så er det bare at lade det tørre, slibe det nu rejste træ over og at påbegynde oplakeringen. 

Bleget træ omkring den oprindelige plet kan genfarves

feks. eg, fyr, lærk og oregon pine/spruce:
Hvis omgivelserne til pletten er blevet meget blege, kan deres glød genskabes ved at behandle dem (og kun dem) med lidt fortyndet salmiakspiritus - feks fortyndet 5 gange. 

Pensel med en lille pensel - og undgå at ramme der, hvor pletten var. 

Som regel vil det blegede træ under alle omstændigheder genvinde gløden med tiden. 

OBS: BRUG ALDRIG SALMIAKSPIRITUS PÅ MAHOGNY OG TEAK, DET GØR TRÆET SORT!

Oxalsyre

Oxalsyre kan også bruges til at fjerne sorte pletter - og er det mest egnede til store flader, feks. hvis man gerne vil fjerne noget af den naturlige brunering, som meget træ udvikler, når det udsættes for sollyset. Ikke fordi det er bedre end brintoverilten, men fordi det er billigere og nemmere at få fat på....

Men det er meget vigtigt - og lidt besværligt - at gøre træet grundigt ren for alle spor af oxalsyren efter blegningen. 

Oxalsyren er et hvidt salt, som opløses i vand - og når det tørrer, bliver det igen til et salt, som bliver inde i træet eller på træet, hvis det ikke kommer helt væk.
Lakerer man ovenpå saltresterne, bliver lakken skadet indefra - den kan boble op i små, lyse blærer, eller lakken kan ligefrem blive skudt af i flager.

Jeg er endda lige stødt på, at en bekendt oplevede, at hverken tonkin-lak eller epifanes-lak ville hærde, hvis der var rester af oxalsyre tilbage på træet.

Måske er tung-olien særligt følsom overfor oxalsyre-rester i træet. En forklaring kan være, at oxalsyren er affedtende og derfor opløser olien i lakken, så den ikke hærder. 

Sådan gør man:

  • Man laver en blanding af 20% oxalsyre (pulver) og 80% vand.

  • Smør eller pensl det på pletten eller fladen og lad det tørre.

  • Børst det resterende væk

  • vask efter med vand, som beskrevet herunder. 

  • Ved sorte pletter må du gentage processen flere gange - men du behøver ikke
    at børste over eller vaske det bort - bare tilføre ny opløsning på selve pletten.

Her skal nok komme mere om brugen, men jeg skal lige betone, at det er vigtigt at bruge sikkerhedsbriller og lange gummihandsker, når man påfører oxalsyren over store flader. Den angriber huden kraftigt - og er rigtigt slem at få i øjnene. 

Men vigtigt lige nu - AFVASKNING:
 
  • Når man har gennemført blegningen, skal man omhyggeligt børste de tørre saltdannelser af - brug briller og støvmaske - det er krasse sager - støvet river i næsen og lungerne.  

  • Derefter skal man ad flere omgange vaske træet af med flere hold rigeligt vand, gerne med en svamp. Skift vandet ofte, så du ikke står og smører oxalsyre ind i træet igen.

  • og til sidst skal man ifølge eksperter vaske af med eddikevand, og det behøver ikke at være særligt kraftigt. Eddikevandet kan åbenbart opløse og neutralisere de sidste saltdannelser fra oxalsyren, som vaskevandet ikke har taget.

Noter
Mere om brintoverilte

Hvad er brintoverilte?

(Hydrogenperoxid, Perhydrol) er en farveløs væske (35 vægt % H2O2). Meget stærkt blegende.
Andre navne: Hydrogendioxid, hydroperoxid, brintperoxid, brintoverilte, dihydrogenperoxid, dioxidan.
Brintoverilte er altså et vandmolekyle H2O som har fået et ekstra Oxygenatom koblet på:

H2O +O = H2O2

2H2O2 → 2H2O + O2

Brintoverilte/hydrogenperoxid er en klar væske som er ustabil, idet den langsomt nedbrydes til oxygen og vand - hvis der er urenheder tilstede kan nedbrydningen ske meget voldsomt.

Hydrogenperoxid er blandbar med vand og opløselig i æter, dekomponerers dog af mange organiske opløsningsmidler. 


Væsken opbevares altid køligt og mørkt for at undgå oxidering. Hydrogenperoxid dannes bl.a. v. nedbrydningen af puriner.

Når du bruger brintoverilte - sikkerhedsvejledning
I BRUG: Bær beskyttelseshandsker og -tøj, samt øjen- og ansigtsbeskyttelse. Vask hænder grundigt efter brug.


VED KONTAKT MED ØJNENE: Skyl forsigtigt med vand i flere minutter. Fjern eventuelle kontaktlinser, hvis det kan gøres let. Forsæt skylning. Søg lægehjælp.

Ved eksponering eller ubehag:

Ring Giftlinjen på tlf. 82 12 12 12 (døgnåbent 24/7) eller søg læge.

Opbevaring af brintoverilte for bedst holdbarhed
Mørkt, køligt, tørt, ventileret og utilgængeligt for børn. Hold beholderen tæt lukket i originalemballagen. 

Mere om oxalsyre
Mere om Oxalsyre

​Andre meninger om neutralisering af oxalsyren og fjernelse af salte:

  • Jeg har set andetsteds, at man kan bruge tvekulsurt natron til at neutralisere oxalsyren, men jeg tror stadig mest på eddikevandet

  • endnu andre steder har jeg set anbefaling af saltsyre, fordi oxalsyren afsætter tungtopløselige salte - oxalater - der kun kan fjernes med en stærkere syre - men den praktiske erfaring siger altså eddikevand...

Hvad er Oxalsyre?

Oxalsyre, (COOH)2, er den simpleste dicarboxylsyre. I form af salte (oxalater) er oxalsyre meget udbredt i naturen.

Oxalsyreformel.jpg

Oxalsyre bruges til fjernelse af rust, som blegemiddel, som reduktionsmiddel, i tekstilindustrien ved farvning og som kemisk mellemprodukt. Den moderne tekniske produktion er baseret på en oxidation af carbonoxid i tilstedeværelse af alkohol, hvorved diesteren af oxalsyre dannes. Denne hydrolyseres, og alkoholen recirkuleres.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 *

bottom of page